Заместник-председателят на парламентарната група на БСП за България Драгомир Стойнев заяви

...
Заместник-председателят на парламентарната група на БСП за България Драгомир Стойнев заяви
Коментари Харесай

Драгомир Стойнев: Апелирам коалиционните ни партньори и опозицията да проявят разум по въпроса с военната помощ

Заместник-председателят на парламентарната група на " Българска социалистическа партия за България " Драгомир Стойнев заяви в " Денят стартира с Георги Любенов ", че " поръчките на Българска социалистическа партия не би трябвало да се подценяват.

" Аз моля към съдружните ни сътрудници и към опозицията да проявят разсъдък по въпроса с даването на военна помощ на Украйна ", сподели той.

Стойнев не отговори съответно на въпроса дали социалистите ще изоставен обединението, в случай че националното заседание утвърди военна помощ за Украйна. Изказа обаче, персонално мнение, че държавното управление може да бъде съборено по-скоро поради тематиката със Северна Македония.

" Как ще реагира Българска социалистическа партия, ще забележим на 4 май, само че в действителност това (одобряването на военна помощ б.р.) би било тежка стратегическа неточност. Това оръжие кой ще го заплати, в случай че го подарим? Говорим за към милиард - милиард и повече лв., които, изключително сега, са ни доста нужни. От Българска социалистическа партия заявяваме твърдо и изрично, че сме срещу България да изнася оръжие за Украйна. Нямаме и точка в съдружното съглашение за това. Това е наш геополитически избор. За нас е значимо да има мир, а не да се готвим за война, тъй като ситуацията е доста мъчно. Нека да се успокоим и дано огромните институции да си подадат ръка, а не да си приказват през медиите. " - сподели Стойнев.

Големите и богати страни доставят Украйна с високотехнологично оръжие, а ние сме избрали да им предоставим филантропична помощ и леговище, добави той. Стойнев акцентира, че България не изнася непосредствено оръжие за Украйна, само че комерсиалните контракти не могат да бъда прекъснати и когато доставките дойдат в Словакия или Полша, е тяхна работа дали оръжието ще бъде харизано на Украйна.

По думите на Драгомир Стойнев държавното управление би трябвало да подкрепи бизнеса в новата обстановка с газовите доставки и предстоящите нови цени като замрази цената на синьото гориво и поеме разликата в цената му.

" Че ще бъде по-висока цената, ще бъде. Правителството е длъжно да подкрепи българския бизнес, а бизнеса желае продължение на договарянията с " Газпром " и заледяване на цената на синьото гориво. А когато Европейският съюз вземе общо решение за газа от Русия, тогава би трябвало да се съобразим с него. " - посочи той.

Стойнев добави, че все още не му е известно да има европейска страна, която да е платила по новия съветски способ, само че се говорело че има 4-5 страни, които са подготвени на това. Уточни обаче, че заплащането в рубли не значи, че ще се резервира остарялата цена на газа, тъй като тогава цената ще зависи от валутните курсове при превалутирането и може и по-скъпо да излезе.

" Когато има наказания, е обикновено да има и контрасанкции и трябваше да сме готови. Но може би самото държавно управление трябваше да вземе решение да заплаща ли в рубли или не. Такова решение на Министерски съвет няма. Ако в Европейския съюз всички страни решат да не заплащат в рубли, е обикновено и ние да не плащаме в рубли. " - съобщи Стойнев.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР